Fagersta Kommun säger rent ut att man inte bryr sig om kritiken från IVO, en kritik på 12 sidor som kritiserar socialförvaltningens hantering av den 3 åriga pojke som under hela sitt liv bott i ett privat familjehem.
Mamman till barnet har klart deklarerat att hon vill att barnet får bo kvar, men Annika Gunnarsson, inhyrd socialkonsulent är av annan uppfattning. Om inte mamman tar hem barnet, hotar socialkonsulenten med att hon aldrig mer får träffa barnet och att de faktiskt kan ta hennes andra barn som bor hos henne.
Ordförande i Socialnämnden i Fagersta, Sulin, Teemu (V) – ordförande i nämnden anser inte att politikerna har med tjänstemännens beslut att göra och vägrar att diskutera hur socialförvaltningen arbetar. Detta är inget nytt, exakt så har Teemu Sulin angerat i de tre fagerstasyskonens fall också. Fagersta kommuns agerande har jag skrivit om i två års tid. Hur de tog tre barn från en socialt fungerande familj för att kommunen ansåg att barnen konsumerade för mycket sjukvård. Kommunen har inte gjort någon vårdplan för barnen, den vårdplan som presenterades för föräldrarna nekade de att skriva under eftersom de inte var delaktiga. Ingen av barnen har heller sett till vårdplanen.
Kommunen följer inte upp barnens placering, KBT Mälardalen har hyrts in för att sköta kontakterna med barnen och familjehemmen. Skrivelser från den äldsta av de tre syskonen har inte diarieförts eftersom Sari Korpelin, chef för Individ och Familj i Fagersta sa att barn under 15 år inte fick föra någon talan eller göra skrivelser. Detta var efter det att ändringen i lagen gjorts där det står ”Barnets ålder o mognad”. Sedan ett år bor äldsta pojken i ett familjehem 45 mil bort, var fjärde helg måste han bo i sitt gamla jourfosterhem i Delsbo. Eftersom familjen har så många barn placerade för X sova i tvättstugan, och nöja sig med två mål mat under helgen. Fagersta Kommun har inte besökt familjehemmet för att kontrollera om det stämmer eller ej. Inte heller KBT Mälardalen.
Fagersta Kommun har heller inga barnsekreterare, alltså det som stadgas i socialtjänstlagen att varje placerat barn ska ha en socialsekreterare som tar tillvara deras intressen och inte är kopplad till utredning eller familjeplacering.
I fallet med 3-åringen har man inte under hela barnets placering frågat efter hur han mår eller har det. Ingalill Strand, biträdande chef för Individ och Familj samt Annika Gunnarsson säger också nej till att barnet ska gå på dagis trots att Barnavårdscentralen i Fagersta kräver det.
Socialnämnden i Fagersta får ingen information om de ärenden som berör barn och ungdomar, och när det efterfrågas information vägrar ordförande Teemy Sulin att lämna ut den. Fagersta Kommun har problem med att få socialsekreterare, trots idoga rekryteringar är det ingen som söker jobben och de som börjar slutar efter ett tag då arbetssituationen är under all kritik. 60 procent av socialsekreterarna i Fagersta är inhyrda konsulter.
En kommun som vill göra sig till den idela vänsterkommunen i Sverige har en rejäl skamfläck inom den sociala sektorn, något som Kommunalrådet inte anser är hans sak.
Det finns stora brister inom Svensk Socialtjänst, men frågan är om inte Fagersta tar den första platsen i både brott mot Barnkonventionen och psykisk misshandel av barn. IVO vars uppgift är att granska bla socialtjänsten har grannlaga uppgift när det gäller Fagersta.
Postat i:sociala frågor
